De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit heeft een positief advies uitgebracht over de renovatie van het Amsterdam Museum. Dit is een belangrijke stap voor het afgeven van een concept-omgevingsvergunning voor de vernieuwing van het museum.
Afgelopen jaren stond de renovatie van het monumentale museumcomplex meerdere malen op de agenda van de commissie. Er zijn diverse ontwerpvarianten gepresenteerd, beoordeeld en aangepast die uiteindelijk hebben geleid tot dit positieve advies. De CRK heeft mede op basis van de adviezen van Ruimte en Duurzaamheid en Monumenten en Archeologie aangegeven positief tegenover het huidige ontwerp te staan en daarmee de afgifte van de concept-omgevingsvergunning. In het advies is als voorwaarde gesteld dat de CRK betrokken blijft bij de bemonstering en materiaalkeuze van de nieuwe gevels.
Wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur): “Positief advies van de CRK voor de plannen van de verbouwing van het Amsterdam Museum was essentieel voor alle betrokkenen. Het gebouw en zijn bijzondere geschiedenis zijn belangrijk voor de buurt, de Amsterdammers en de stad als geheel. Ik ben tevreden dat we nu een volgende stap kunnen zetten voor de toekomst van het museum”.
De komende weken zullen de laatste technische onderdelen van het plan, zoals constructie en brandwerendheid worden beoordeeld door stadsdeel Centrum. Na de eindbeoordeling maakt het stadsdeel de vergunning op en wordt deze in concept afgegeven. Dit concept ligt zes weken ter inzage. De renovatie is een samenwerking van de gemeente Amsterdam met het Amsterdam Museum.
Achtergrond
Het Amsterdam Museum is gevestigd in het voormalig burgerweeshuis, in het hart van de historische binnenstad. Het is een rijksmonument rondom drie bijzondere binnenplaatsen. Het is oorspronkelijk gebouwd als klooster en oudemannenhuis, werd vervolgens in gebruik genomen als burgerweeshuis en heropende in 1975 als het Amsterdams Historisch Museum, nu Amsterdam Museum. Het gebouw werd nooit gebouwd als museum.
De niveauverschillen, onduidelijke routing en geringe zaalafmetingen beperken de toegankelijkheid en de mogelijkheden voor het tonen van de collectie en leveren niet de beleving die bezoekers op dit moment van een museum verwachten. Ook op het gebied van daglicht, duurzaamheid en museumklimaat voldoet het gebouw niet aan de actuele eisen. Tenslotte is het museum niet goed zichtbaar en moeilijk te vinden voor bezoekers.