Onderzoek naar nieuwe opvanglocaties voor vluchtelingen

Netherlands, Amsterdam, 27.02.2022 – A demonstration against war in Ukraine. Protest against Russian invasion of Ukraine. Some Anti War sings, banners, placards, Ukraine flag

De gemeente Amsterdam start met een onderzoek naar locaties voor de opvang van vluchtelingen voor de middellange termijn. De noodopvang voor Oekraïners vindt nu vooral plaats in hotels en hostels. Deze locaties zijn niet geschikt voor de lange termijn. Daarom onderzoekt de gemeente locaties waar vluchtelingen terecht kunnen voor een periode van één tot drie jaar. De resultaten van het onderzoek naar de vijf locaties zullen volgende maand worden besproken door het college. Naast de opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne komen er ook extra opvangplekken voor vluchtelingen uit andere regio’s in Amsterdam, om de druk op locaties van het COA te ontlasten.

Rutger Groot Wassink (wethouder Sociale Zaken en Vluchtelingen): “De afgelopen weken zijn er in Amsterdam bijna 9.000 vluchtelingen aangekomen die Oekraïne zijn ontvlucht. Een groot deel daarvan is via het Humanitarian Servicepunt (HSP) op Amsterdam Centraal door de gemeente geholpen aan een opvangplek in het land. In Amsterdam kunnen 1.660 vluchtelingen terecht in hostels en hotels. Deze locaties zijn echter niet geschikt voor opvang voor een termijn langer dan één jaar. Het is daarom belangrijk om nu al te kijken naar locaties die geschikt zijn voor de lange termijn, waarbij we ook blijven zoeken naar mogelijkheden voor andere vluchtelingen en kwetsbare groepen.”

Kansrijke locaties

De gemeente is in gesprek met woonzorgcentrum de Riekerhof in stadsdeel Nieuw-West om geschikt te maken voor de opvang van 250 tot 300 vluchtelingen voor de duur van anderhalf jaar. De verwachting is dat het mogelijk is om de wooneenheden vanaf juni van dit jaar op te leveren. Het college onderzoekt daarnaast vier kansrijke locaties die geschikt zijn om snel Oekraïense vluchtelingen op te vangen.

De locaties die worden onderzocht zijn:

  1. Plantage Muidergracht, transformatie gemeentelijk vastgoed in stadsdeel Centrum.
  2. Kavel Parnas, tijdelijke huisvesting in stadsdeel Zuid (Zuidas).
  3. Parkeerterrein Sportpark Melkweg, tijdelijke huisvesting stadsdeel Noord.
  4. Met de gemeente Ouder-Amstel wordt op dit moment gesproken over een vijfde locatie.

De locaties voldoen volgens een eerste beoordeling aan een aantal basisvereisten. Zo moeten ze over minimaal 100 opvangplekken beschikken, tegen redelijke kosten kunnen worden gerealiseerd en op korte termijn voor één tot drie jaar beschikbaar zijn. Op de langere termijn zijn deze locaties mogelijk ook geschikt voor de huisvesting van vluchtelingen uit andere landen en kwetsbare groepen. De resultaten van het onderzoek worden volgende maand besproken in het college.

Opvang 200-300 extra vluchtelingen in Amsterdam

Op dit moment zijn er 1.660 opvangplekken in de gemeente Amsterdam voor vluchtelingen uit Oekraïne. Daarvan zijn er op dit moment 744 bezet.

De zoektocht naar opvanglocaties van vluchtelingen uit Oekraïne komt bovenop het bestaande tekort aan opvangplekken voor vluchtelingen uit andere landen. In de gemeente Amsterdam worden asielzoekers en statushouders opgevangen in het AZC aan de Willinklaan. Sinds eind vorig jaar worden al ruim 1.000 extra mensen opgevangen in de stad. De opvang vindt plaats in het A&O hostel in Amsterdam Zuidoost en het Stayokay hostel in het centrum. Op korte termijn zullen er nog 200 tot 300 plekken extra vrijkomen om de locaties van het COA te ontlasten. Het gaat hier om vluchtelingen en statushouders; dus ook mensen die al een verblijfsstatus hebben, maar door de krapte op de woningmarkt nog op een woning wachten.

Total
0
Shares
Previous Post
De gevel van het Verhalenhuis aan het Osdorpplein, naar ontwerp van Architekten Cie. Foto: Absent Matter 2022

Nieuwe mijlpaal voor ontwikkeling Verhalenhuis in Nieuw-West

Next Post

Extra cameratoezicht binnenstad Amsterdam

Related Posts